Adobe Flash


Adobe Flash is een grafisch programma dat zorgt voor beweging op je scherm: filmpjes, animaties, bewegende reclamebanners, webvideo's, spelletjes, enz..., in die zin kan je Adobe Flash ook een animatieprogramma noemen.
Adobe Flash werkt ook met een eigen programmeertaal: ActionScript.
Wil je echt mooie dingen kunnen maken in Flash, dan is een cursus volgen zeker geen overbodige luxe en een basiskennis van grafische begrippen en programmatie is aan te bevelen.
Om Flash applicaties te kunnen draaien op je PC moet de Adobe Flash Player geïnstalleerd zijn. Deze player staat tegenwoordig op zo goed als elke PC, en is standaard ingebouwd in de standaardbrowser van Windows 10.
Een flash-bestand kan je ook buiten het internet afspelen, tenminste als er een "Windows Flash Player Projector"op je PC geïnstalleerd is. Heb je die niet, dan kan je het programma hier downloaden.
Flash werd oorspronkelijk ontwikkeld om 2-D animatie te produceren. Het werd in 1996 voor het eerst de markt gebracht onder de naam Flash door Macromedia.
In 2005 werd Macromedia opgekocht door Adobe (bekend van o.a. Photoshop en Acrobat reader).
Flash is opgebouwd als een soort tekenfilm: per tijdseenheid bepaalt de ontwikkelaar wat de bezoeker te zien krijgt. Een tijdseenheid wordt een frame genoemd. Een belangrijke tijdseenheid noemt men een keyframe. Frames vormen de uiteindelijke basisstructuur van de applicatie of animatie.
Flash maakt gebruik van vectorafbeeldingen. Vectorbestanden zijn veel kleiner dan bitmapbestanden en kunnen daardoor veel sneller over het internet worden getransporteerd.
Niet alle afbeeldingen, zoals bvb. foto's, kunnen in vectorformaat worden opgeslagen. Andere afbeeldingen zoals logo's, schema's en tekeningen zijn er juist wel uitermate voor geschikt.
Vectorafbeeldingen kunnen ook zonder problemen worden vergroot, omdat de coördinaten wiskundig worden herberekend met als gevolg dat vectorafbeeldingen op alle verschillende media hetzelfde getoond worden.
In dit hoofdstuk kan je enkele leuke flash-animaties zien, zowel filmpjes als spelletjes.
Vergeet niet het geluid aan te zetten.
Bij elk animatie staat vermeld hoe groot (eigenlijk, hoe klein) het bestand wel is.
Een bekend filmpje is zeker Animator vs Animation van Alan Becker. Het speelt zich af in de grafische interface van het Flash 8 Professional en de "blokjes" die op een bepaald ogenblik naar beneden vallen zijn de frames.
Werk je met Edge, vergeet dan niet Flash toe te staan.
Sinds 01/01/2021 wordt Flash niet meer rechtstreeks ondersteund door de browsers, zodat je een extensie moet installeren. De momenteel beste gratis extensie kan je hier dowloaden.
Weldra wordt Flash Professional (het proggramma om flash-filmpjes te maken) definitief vervangen door Animate. Op de site van Adobe kan je een gratis proefversie downloaden.