The acoustic Martin


Waarschijnlijk heeft geen enkel merk meer bijgedragen tot de evolutie van de akoestische gitaar dan Martin.
Zo goed als alle akoestische gitaar met stalen snaren hebben wel een kenmerk dat door Martin werd gelanceerd.
In 1833 emigreerde Christian Frederick Martin naar New York, alwaar hij een handel in allerlei muziekbenodigdheden opstartte en houten muziekinstrumenten herstelde.
Al snel bouwde hij ook zijn eigen gitaren. In de volgende jaren werden de gitaren verfijnd, zonder echter structurele wijzigingen te ondergaan en vanaf 1916 bouwde Martin gitaren met stalen snaren.
In 1931 werd de eerste dreadnought gemaakt. Voor een Martin was ze reusachtig groot (10 cm diep en 40 cm breed). Omwille van de uitgesproken lage tonen kende de gitaar een immens succes. De dreadnought met de halsinzet bij de 14de fret (tot dan toe was dit meestal bij de 12de fret) is de westerngitaar bij uitstek en waarschijnlijk de meest gekopieerde gitaar ter wereld.
Martin had een eigenaardige typeaanduiding: het voorvoegsel geeft de maat en de vorm van de klankkast aan: 0 (standaardmodel klein) tot 000 (standaardmodel groot), D (dreadnought), DC (dreadnought cut).
Het achtervoegsel bepaalt de stijl van de decoratie: hoe hoger het stijlnummer, hoe luxueuzer qua houtsoorten en inlays.
De D18 en D28 waren zeer in trek bij countrymuzikanten, maar ook Elvis
bespeelde in zijn beginjaren zowel een D18 als een D28.
In de sixties kende Martin een geweldige groei dank zij de folk- en protestsong rage.
Toen in de jaren 70 de folk overging in de folkrock, bleef Martin nog steeds goede resultaten boeken en zag dan ook geen reden om de koers te wijzigen.
Halverwege de 70's daalde de verkoop gevoelig en om hieraan te verhelpen begon men met de custom shop.
Begin jaren 80 daalde de verkoop nog verder, dit als gevolg van het succes van de synthesizer en elektronische muziek. Zo verkocht Martin in 1981 slechts 3000 gitaren, het slechtste resultaat sinds de 2de wereldoorlog.
Men bracht dus nieuwe modellen uit, waaronder jumbo's, modellen met cutaways en 12-strings.
Dank zij deze aanpassingen aan de moderne muziekstijlen en de hernieuwde populariteit van de akoestische gitaar wist Martin zijn problemen te overwinnen.
In 1994 werd een replica van de beroemde D45 van Gene Autry uitgebracht voor de prijs van 22.000 $.
Rond de eeuwwisseling was Martin terug een stabiel bedrijf.
In 2008 bestond CF Martin 175 jaar en is daarmee de oudste, nog actieve, gitaarfabrikant ter wereld.
Alhoewel de Martins klassieke westerngitaren zijn, gebruiken heel wat rockmuzikanten een Martin voor hun akoestische nummers.


Paul McCartneyJohnny CashEric Clapton000-15000-28Chris Martin (Coldplay)Gene AutryJohn LennonD-42D-45Hank WilliamsJoni MitchellElvis PresleyDC-18DC-35