Les Paul


Op 09 juni 1915 werd Lester William Polsfuss geboren in Waukesha, Wisconsin; later zou hij bekend worden onder de naam Les Paul.
Het is moeilijk Les Paul in een categorie onder te brengen, hij was een multitalent: zowel muzikant als instrumentenbouwer, uitvinder en geluidstechnicus.
Hij was een begenadigd gitarist, één der pioniers van de elektrische solid-body gitaar en dank zij hem werden geluidstechnieken zoals overdubben, delay en multitrack-recording populair.
Op de leeftijd van 8 jaar begon hij mondharmonica te spelen en even later nam hij ook de gitaar ter hand.
In deze periode ontwierp hij een nekhouder voor zijn mondharmonica, zodat hij tegelijkertijd mondharmonica en gitaar kon spelen.  De huidige mondharmonicahouders zijn nog steeds op zijn ontwerp gebaseerd.
Op de leeftijd van 13 jaar was hij reeds een semiprofessionele country muzikant en begon hij zijn eerste experimenten door een pick-upnaald met een luidspreker te verbinden om alzo zijn akoestische gitaar te kunnen versterken.
In 1936 verschenen zijn eerste twee platen en nam hij de artiestennaam Les Paul aan. In 1937 vormde hij een trio met onder andere Jim Atkins, de halfbroer van Chet Atkins.
Zijn gitaarspel werd sterk beïnvloed door Djanho Reinhardt, die hij zeer bewonderde en met wie hij later vriendschap sloot.
Eind jaren 40 begeleidde bij met zijn trio o.a. Bing Crosby en The Andrew Sisters.
Paul was niet tevreden met de klank van de toenmalige akoestische elektrische gitaren en begon zelf een gitaar te ontwerpen. Dit resulteerde in « the log », wat eigenlijk niet meer was dan een houten balk waarop hij een brug, pick-ups en een headstock monteerde. Omwille van het uiterlijk zaagde hij een Epiphone hollow-body in twee en bevestigde de helften langszij aan de houten balk.
Dit instrument werd constant verbeterd en hij bespeelde deze « gitaar » nog jaren nadat Gibson de befaamde Les Paul gitaar had uitgebracht. 
Paul probeerde zijn « log » via Gibson te commercialiseren, maar Gibson toonde geen interesse in zijn ontwerp. Toen Fender succes had met zijn eerste solid-body moest Gibson snel een antwoord vinden en namen zij terug contact op met Les Paul.
Les Paul heeft de gitaar niet zelf ontwikkeld, maar hij gaf wel diverse raadgevingen en tips aan Gibson. Omdat hij destijds de meest bekende gitarist was, heeft Gibson zijn eerste solid-body naar hem genoemd.
Paul was eigenlijk ook nooit tevreden met de klank van zijn platenopnames en besloot dan maar zijn eigen opnamestudio te bouwen in zijn woning.
In 1948 kreeg hij een 8-spoor bandopnemer van Bing Crosby en begon hij te experimenteren met multitrack-opnames en delay, door een bijkomende weergavekop te monteren. Op zijn vroege opnames speelde hij alle gitaarpartijen en mixte deze dan door elkaar.
In 1949 huwde hij met de countryzangeres Mary Ford en hun muzikale samenwerking resulteerde in meerdere hits zoals o.a. « How high the moon » en « Vaya Con Dios ». In de jaren 50 hadden zij hun eigen radio-  en Tv-show.
In 1962 scheidden Paul en Mary. In 1965 ging Paul met « pensioen » en nam hij nog maar sporadisch nieuw materiaal op. 
Nadat hij hersteld was van een hartoperatie in 1987, begon hij weer regelmatig op te treden met zijn jazztrio. Zo trad hij, sinds 1995 tot vlak voor zijn dood, elke maandag op in de Iridium Jazz Club in New-York. Deze concerten, die dikwijls overgingen in jam-sessies met de in het publiek aanwezige muzikanten, waren maanden op voorhand uitverkocht.
Op 13 augustus 2009 overleed hij aan de gevolgen van een longontsteking, enkele weken na zijn laatste concert.


De jonge Les Paul met zijn mondharmonicahouderThe logLes Paul in zijn opnamestudio (Mary Ford op de achtergrond)Les Paul en Mary FordHet Les Paul Trio in de Iridium Club (Les met hoed)Tot op hoge leeftijd bleef hij spelen (hier is hij 88 jaar)