That great twangy Gretsch sound


Sinds de Duitse immigrant Friedrich Gretsch in 1883 zijn winkeltje opende in Brooklyn, om zijn eigenhandig gebouwde banjo’s, drums en tamboerijnen te verkopen, is Gretsch uitgegroeid tot een van de wereldleiders op gebied van gitaren en drums.
Met de nadruk op zowel handwerk als kwaliteit heeft Gretsch nieuwe designs en technieken ontwikkeld en alzo het vertrouwen gewonnen van heel wat gerenommeerde artiesten (zelfs onze Belgische gitaarvirtuoos Django Reinhardt was soms zijn Selmer ontrouw om dan een Gretsch in de hand te nemen).
Zoals reeds gezegd begint het verhaal in 1883 met de opening van de winkel van Friedrich Gretsch in Brooklyn.
In 1895 sterft hij tijdens een reis naar Duitsland en de zaak wordt overgenomen door zijn 15-jarige zoon Fred.
In de volgende 20 jaar tijd bouwt Fred het winkeltje uit tot een stevige zaak.
De zaken gaan zo goed dat de firma in 1916 verhuist naar een 10 verdiepingen tellend gebouw op Broadway.
In 1942 wordt de zaak overgenomen door de zonen Fred Jr en Bill.
Even nadien stopt de firma met de instrumentenbouw en schakelt ze over op de oorlogsindustrie.
Fred Jr nam dienst in de Navy en liet de leiding over aan zijn broer.
In 1946 begint men terug instrumenten te bouwen.
In 1948 sterft Bill en neemt Fred Jr terug de leiding over.
Hij leidt de zaak tijdens haar meest succesvolle periode, uit die periode stammen de White Falcon en 6120.
Het was de periode van de rocking fifties en de golden sixties.
Enkele Gretsch-artiesten uit deze periode: Eddie Cochran, Duane Eddy, Chet Atkins, Bo Diddley, George Harrison, Stephen Stills, Charlie Watts,
In 1967 trekt Fred Jr zich terug uit de zakenwereld en wordt de firma verkocht aan muziekgigant Baldwin, maar zonder de gedrevenheid van de Gretsch-familie was de ziel uit de instrumenten verdwenen.
Een neef, Fred W. Gretsch, belooft plechtig dat hij ooit het bedrijf zal terugkopen en kan dit in 1985 eindelijk verwezenlijken.
De heropleving van de rockabilly, hoofdzakelijk dank zij Brian Stetzer en zijn Straycats, doen de interesse voor hollowbody-gitaren (de specialiteit van Gretsch) terug toenemen.
In 1999 verwerft Gretsch de rechten op de Bigsby-vibrato en in 2002 krijgt Fender de toelating om Gretsch-gitaren te produceren en te verdelen.
In 2013 viert Gretsch het 130-jarig bestaan van de firma met de uitgave van enkele speciale anniversary-modellen, waaronder een Black en een White Falcon.
Niet enkel rockabilly-fanaten (zoals Patrick Ouchène, Belgische deelnemer aan het Eurovisiesongfestival in 2009 en winnaar van de Belgische finale Hard Rock Rising) verkiezen een Gretsch-gitaar, ook heel wat muzikanten uit het hardere genre bespelen een Gretsch: Billy Gibbons (ZZ Top), Malcolm Young (AC/DC), Billy Duffy (The Cult), Jack White (White Stripes) alsook Bono van U2.
Zelf heb ik een Black Falcon 6136 TBK uit 2004 (nog het model met de typische Western paarlemoer inlays en het verticale Gretsch logo) met Bigsby vibrato.


Axelle Red met een Duo JetBilly Gibbons (ZZ Top) met een ThunderbirdStephen Stills met een White Falcon6119 Tennessee Rose6120 Chet AtkinsBrian Stetzer met een 6120Eddie Cochran met een 6120Malcolm Young (AC/DC) met een 61316128 Duo Jet6136 White FalconGeorge Harrison met een 6122Bono (U2) met een Irish FalconTraveling Wilburys met Duo Jet, 6122 en 61206138 Bo Diddley6199 Thunderbird Billy Bo