Fender


Geen merk heeft meer aan het uiterlijk en de klank van de elektrische solidbody gitaar bijgedragen dan Fender.
Leo Fender werd in 1909 geboren in een boerenschuur (zijn ouders woonden in een schuur omdat ze zich geen huis konden veroorloven) in Annaheim (omgeving LA). Leo werd boekhouder, maar zijn grote hobby was elektronica. Als twintiger bouwde hij reeds versterkers en geluidsinstallaties. In 1939 begon hij een kleine winkel, Fender Radio Service, via dewelke hij kennis maakte met lokale muzikanten. Met één van hen, de steelgitarist Kaufmann, richtte hij de firma K&F op. Vanaf einde 1945 produceerde K&F elektrische lapsteels en kleine versterkers. µ Amper een jaartje later gingen zij uit elkaar en werd het bedrijf eerst omgedoopt tot Fender Manufacturing en later tot Fender Electric Instrument Co.
De lapsteels kenden veel succes en Fender overwoog een elektrische solidbody te bouwen. Tot dan toe bouwden de grote merken (Gibson, Gretsch, Epiphone, ...) enkel akoestische electrische gitaren. In de zomer van 1949 begon Leo dan te werken aan het instrument dat wij nu kennen als de Fender Telecaster. De gitaar heette oorspronkelijk Fender Esquire en vervolgens Fender Broadcaster en ging in 1950 in productie. De volgende jaren bleef het eenvoudig instrument sterk in trek en in 1954 werd de Stratocaster uitgebracht als "luxe" opvolger van de Telecaster.
Zowel de Telecaster als de Stratocaster werden constant verbeterd en zijn nog steeds in productie. Momenteel bestaan er 10-tallen verschillende versies.
Na het succes van de Telecaster en Stratocaster wilde Fender een nieuw model en in 1958 kwam de Jazzmaster op de markt.
Begin van de 60'er jaren had men de bedoeling een model te bouwen dat niet enkel technisch verfijnder was, maar ook duurder dan de Stratocaster. Dit nieuw topmodel, de Jaguar, was gebaseerd op de Jazzmaster maar had een complexer elektrisch circuit en was te koop sinds 1962.
In 1965 verkocht Leo zijn bedrijf aan CBS., maar zoals zo vaak hebben grote bedrijven meer interesse in het financiële dan in het muzikale en ging het gestaag bergaf met Fender.
In 1985 kocht een groep ex-Fender werknemers de naam Fender over van CBS. De nieuwe firma FMIC (Fender Musical Instruments Corporation) had enkel recht op de naam en de intellectuele eigendommen, maar had geen ateliers of materiaal en moest dus de eerste nieuwe Fenders laten maken bij derden. Spoedig openden zij hun eigen fabriek in Corona (Californië) en even later volgde een tweede in Ensenada (Mexico).
Momenteel bevindt het hoofdkwartier zich in Scottsdale (Arizona) en omvat FMIC de merken Fender, Squier, Charvel, Gretsch, Guild, Jackson, SWR, Tacoma, EVG en Groove Tubes.
Buiten de klassiekers (Telecaster, Stratocaster en Jaguar) bracht Fender nog heel wat andere modellen op de markt (Coronado, d'Aquistino, Maveric, Bronco, ...) en was de firma ook uiterst succesvol met zijn basgitaren (Precision) en versterkers ( Deluxe Reverb, Supersonic, ...).
De lijst van de gitaristen die een Fender bespelen is onwaarschijnlijk lang. Enkele bekende namen uit diverse genres zijn: Buddy Holly, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Hank B Marvin (The Shadows), David Gilmour (Pink Floyd), Kurt Cobain (Nirvana), ...


Beach BoysMister Telecaster: Buck OwensBuddy HollyJaguarCoronadoEric ClaptonDavid GilmourThe ShadowsStarcasterMustangJeff BeckJimi HendrixStevie Ray VaughanTelecasterStratocaster